Masterhead

Takk for at du besøker landbruksavisen.no. Fyll ut skjemaet under:

Navn/selskap:

E-post:

Overskrift:

Melding:

Regjeringa vil ha skatt på investeringstilskudd

Publisert fredag 7. oktober

Melkeprodusent Ingar Horstad I Naustdal i Sogn og Fjordane er skuffa over dagens forslag til statsbudsjett. Skatt på investeringstilskudd var slett ikke den nyheten han hadde håpet på.

I flere år har han tegna og planlagt drømmefjøset. Denne uka fikk han grønt kort fra regnskapsføreren sin om at han kan gå videre i prosessen som forhåpentligvis ender i en splitter ny driftsbygning. Fjøset er anslått å ville koste tolv millioner kroner, inkludert to store tårnsiloer.

Andre melkebønder i fylket har tidligere i år fått to millioner kroner i støtte for å bygge nye fjøs, og også Ingar er avhengig av dette tilskuddet for å få lønnsomhet i fjøsprosjektet sitt. Investeringsmidlene i Sogn og Fjordane er imidlertid brukt opp for 2016 og Innovasjon Norge i fylket har allerede sendt tilbake sju søknader fra melkeprodusenter. Trolig må derfor den engasjerte melkeprodusenten vente til neste år med å søke om investeringsstøtte.

Skal investeringstilskudd skattelegges, vil lønnsomheten i prosjektet bli dårligere.

– Vi trenger gode investeringsordninger for å klare å få bygget nye driftsbygninger. Økt skattlegging vil føre til at flere ikke klarer overgangen til et moderne driftsapparat som er tilpassa framtida, sier melkeprodusenten.

Han får støtte av Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

– Forslaget bidrar til å svekke unge bønders investeringsevne. Vi vet at det er betydelige behov for å investere i både bygninger og driftsapparat rundt om på gårdene. Her skusler regjeringa bort en mulighet til å bygge opp trygge distriktsarbeidsplasser, og svekker mulighetene for et landbruk i hele landet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Han reagerer også på at regjeringa angriper ei ordning som er spesielt viktig for unge bønder i etableringsfasen.

– Landbruksministeren hevder at han er opptatt av rekruttering til landbruket. Det har jeg problemer med å tro på, når regjeringa også i år forsøker å svekke ei ordning som kommer unge bønder til gode. Å angripe unge bønders muligheter har dessverre blitt en tradisjon i denne regjeringas statsbudsjetter, og det er en tradisjon som må endres dersom vi også i framtida skal produsere trygg mat i hele landet, avslutter Bartnes.

Bondelaget har utført beregninger som viser at en gårdbruker som investerer 8 millioner kroner i nytt fjøs og får to millioner i investeringstilskudd, vil få 120 000 kroner i reduserte avskrivninger og 45 000 kroner i økt skatt første året.

Følg Norsk Landbruk på Facebook og hold deg oppdatert på praktisk landbruk.

Artikkelen har ca. 340 ord.
Nøkkelord: Landbruksministeren
Les mer hos Norsklandbruk

google-468x60a

Share This Post

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

selfad-writeart-b